Vedlikeholdsavtale torvtak

Det å gjøre årlig vedlikehold på torvtaket er viktig.

Vi tilbyr vedlikeholdsavtaler for torvtak.

  • Våre avtaler gir to årlige besøk der vi på vårstellet gir gjødsel og kalk, samt se over at alt er som det bør på taket.
  • På høsten er det slått som gjelder og fjerning av avklipp/døde planterester.
Gi torvtaket nok næring og vann

Vedlikehold av torvtak er viktig. Skal gresset vokse godt og forbli fint, er det viktig med næring og vann. Spesielt etter lengre tørkeperioder er det viktig å vanne. Vanning er IKKE en del av avtalen.

Kalk er også viktig. Ett typisk scenario er at det begynner å vokse mose fra alle ytterkanter og innover på taket. Dette er ofte en kombinasjon av at her blir det fort tørt og lav pH i torva. Regelmessig kalking vil motvirke dette.

Fylle på med jord.

Det er viktig at plantene har nok å gro i, både for næringstilgang og for å ta vare på fuktigheten. Påfylling av jord er IKKE en del av avtalen.

Takslått, vedlikehold av torvtak

SLÅTT

For at taket skal komme seg så tidlig som mulig om våren, er det viktig å slå gresset. Vi gjør dette på høsten. Gjerne i september. Raker ned gresset når vi er ferdig. Da slipper du alt tørrgresset om våren og torvtaket vokser seg raskt frodig og grønt. Vi lar det stå igjen ca 12-15 cm. Da får gressplantene en bedre start på neste vekstsesong.

UØNSKEDE PLANTER PÅ TORVTAK (ikke i avtale)

I noen tilfeller vil det dukke opp uønskede planter og vekster på torvtaket. Det kan være frø i torva som ikke begynner å gro før man f. eks får en lang tørkeperiode og gresset mistrives. Da er det viktig å være tidlig ute for å stoppe dette. Skulle det for eksempel dukke opp løvetann eller syrer på taket, bør disse lukes opp med roten. Eventuelt sprøyte med f. eks Roundup ugressmiddel (vi anbefaler luking). Planten vil da raskt dø ut. På eldre tak kan man oppleve at det begynner å vokse små trær, kratt og lyng. Disse plantene har røtter som over tid vil gjøre skade på taktekkingen og det er viktig at de blir fjernet. Mose er også ofte ett problem på eldre tak. Det begynner ofte på ytterkantene og bygger seg opp innover taket. Kalking er forebyggende, men har det kommet mye mose bør den rives bort og fjernes for å gi plass til gresset. Da må man gjerne så med egnet frø der mose er fjernet. Frøtypen Torvtaksblanding er spesielt godt egnet.

ETTERFYLLING AV TORV (ikke i avtale)

På ett torvtak beskytter torva det som er selve taktekkingen. Det kan være knotteplast, membran, den gamle rilleplasten eller andre produkter. Spesielt på eldre tak kan man oppleve at torva siger ned fra mønet, eller att noe torv har blåst bort el.l slik at taktekkingen under ligger åpent for vær, vind og sol. Noen taktekkingsprodukter, spesielt de eldre, er ikke UV bestandige og kan fort bli sprø og porøse om de ligger udekket av torv. Oppdager man dette på taket må man sjekke nøye etter at taktekkingen fortsatt er tett, før man etterfyller torv/vekstmasser.

Her har mosen fått fritt spillerom og jobber seg oppover taket.

Vedlikeholdsavtale

  • Gjødsle på våren, 3,5 kg/100 kvm

  • Kalke på våren, 10 kg/100 kvm

  • Slå gresset om høsten, la det stå igjen 12-15 cm

  • Fjerne avklipp og dødt plantemateriale

Du må passe på:

  • Fyll på torv/jord om det trengs, spesielt om taktekking er synlig

  • Fjern mose

  • Fjerne uønskede planter og busker

  • Vanne ved behov

Slik kan det se ut når torva har tørket helt ut, og det er lite eller ingen vekst igjen.

Dette er typisk. Torva siger ned fra møne, og taktekkingen/plasten blir liggende åpen. Etterhvert blir den sprø og sprekker opp, lekkasje kan oppstå.

Småbusker og kratt kan være skadelig for taktekkingen

Knotteplasten her er ikke dratt langt nok mot vindski, og ikke avsluttet riktig. Torv har blåst av, og papp og treverk står åpent mot vær og vind.

Har det gått for langt ?

Vi kan hjelpe deg !

  • 28 års erfaring på utskifting av torvtak

  • Ett firma og en prosjektleder å forholde seg til

  • Løsningsorientert

  • Kapasitet

  • Vi leverer det taket du ønsker (torv / tretak / papp osv.)

  • Fagkunnskap

Bytte torvtak, Golsfjellet Vest

Sundbrei Transport kraner av gammel torv

© Levert av Hallingdølen ı Foto (startside, topp): Pål Harald Uthus