Sedumkassetter på garasjetak

På denne hytta, ønsket man å få et grønnere utsyn og garasjetaket var et tretak. Her ble det valgt sedumkassetter for optimal og rask etablering. Dette gir umiddelbart resultat og et enkelt vedlikehold. Sedumkassetter er et eget økosystem der alt plantene trenger, er pakket inn i kassetten. Vannreservoir, vekstmasser/substrat og selve sedumplanten vokser i en kassett laget av resirkulerte materialer.

Tradisjonelt er det torvtak som har blitt brukt når det skal lages grønne tak på hytta. Sedum er et «grønnere» produkt med tanke på miljø og bærekraft. Sedum er et produkt som kun veier 10-20 % av et tradisjonelt torvtak. Man sparer transport og naturressurser i selve produktet, men også i bygget da krav til dimensjoner i konstruksjonen vil kunne gå ned.

Grønne tak gir et helhetsbilde av hytteområdet og  sedum er et bra tilskudd, i tillegg til spennende farger med sesongvariasjoner får man et tak som krever lite vedlikehold.

Vedlikehold av sedum

1. Sedum trenger lite vedlikehold, men det er svært viktig at man bruker litt tid i etableringsfasen på både gjødsel og luking – enten man gjør dette selv eller via en vedlikeholdsavtale. Dette for å fremme en god rotutvikling. Når plantene er godt etablert trengs stort sett bare gjødsling én gang pr år, samt å fjerne eventuelt ugress før det setter frø.

2. Sedum er et levende produkt og må få etablere seg før man kan forvente et svært frodige tak. Flotte bilder av grønne tak er ofte av godt etablerte tak som har fått nødvendig gjødsling og stell. Evt skader fra f.eks. stormvær bør fortløpende utbedres.

3. Når sedumtaket er nylagt er det ofte ikke 100% dekket av sedum. Partiene som mangler sedum vil som regel gro igjen etter hvert.

4. Pass på at alle hensyn er kommunisert når pris på taket innhentes. Spesielt hvis byggeprosjektet ikke er ferdigstilt ved befaring.

5. Sedum følger årstidene og vil i løpet av året ha ulike farge, alt fra når plantene er i full blomst med sterke og mange farger, til høst og vinter der taket kan bli mer brunlig.